دکتر معصومه محبوب » بیماری های زنان » ناگفته های مهم درباره جراحی فیبروم رحم
مدت زمان مطالعه ۹ دقیقه

ناگفته های مهم درباره جراحی فیبروم رحم

فیبروم رحم، تومور خوش خیم عضلانی می باشد که در قسمت های مختلف رحم مانند عضله، حفره یا خارج رحم پدیدار می شود. این بیماری در بین خانم ها بسیار شایع است و ممکن است هیچ گونه علائمی نداشته باشد و فرد از وجود آن با خبر نشود. فیبروم رحم باید توسط بهترین متخصص زنان و زایمان درمان شود. ممکن است بر اساس شرایط بیمار، پزشک درمان دارویی، جراحی و … را پیشنهاد دهد. به جراحی برداشتن فیبروم از اطراف دیواره رحم، جراحی فیبروم رحم یا میومکتومی گفته می شود.

در این مقاله به بررسی جراحی فیبروم رحم می پردازیم. در صورتی که تمایل دارید در این زمینه اطلاعات کاملی به دست آورید، در ادامه با ما همراه باشید…

فهرست محتوا

فیبروم رحم چیست؟

میوم یا فیبروم رحم، یکی از بیماری های شایع رحم می باشد که برای تشخیص و درمان نیاز به مراجعه به متخصص زنان دارد. فیبروم ها می توانند باعث اختلال در قاعدگی، نازایی، سقط مکرر جنین، کم خونی شدید، درد شکم، یبوست و .. شود. از این رو باید در سریع ترین زمان ممکن تحت درمان قرار بگیرند.

عمل-جراحی-فیبروم-رحم

علل به وجود آمدن فیبروم رحم

از جمله علل فیبروم رحم می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • ژنتیک
  • چاقی
  • عوامل هورمونی
  • کمبود ویتامین D
  • سقط جنین
  • دیابت
  • استرس
  • فشار خون
  • کم خونی شدید
  • زایمان زودرس

فیبروم رحم چه علائمی دارد؟

فیبروم رحمی ممکن است هیچگونه علائمی نداشته باشد. برخی از خانم ها نمی دانند که دچار این مشکل هستند و به صورت اتفاقی در سونوگرافی از وجود فیبروم مطلع می شوند. اما ممکن است این بیماری با علائمی مانند مشکلات قاعدگی نظیر خونریزی شدید ، لکه بینی، دردهای شکمی، تکرر ادرار، یبوست، ناباروری، بزرگی شکم و … همراه باشد.

میومکتومی یا جراحی فیبروم رحم چیست؟

میومکتومی نوعی جراحی است که برای برداشتن فیبروم رحم انجام می گیرد. اگر فیبروم های شما علائمی مانند درد لگن، قاعدگی های سنگین، خونریزی نامنظم و تکرر ادرار ایجاد کنند لازم است جراحی میومکتومی انجام گیرد. نوع جراحی بر اساس تعداد، اندازه و محل فیبروم ها و اینکه آیا فرد تمایل به بارداری دارد یا خیر انجام می شود.

میومکتومی را می توان به یکی از سه روش زیر انجام داد:

  • میومکتومی شکمی به نوعی است که جراح شما از طریق ایجاد برش در پایین شکم ، فیبروم های شما را خارج کند.
  • میومکتومی لاپاراسکوپی به نوعی است که جراح شما از طریق چندین برش کوچک ، فیبروم را از بین ببرد. این کار ممکن است به صورت رباتیک انجام شود. این تکنیک تهاجم کمتری دارد و بهبودی سریعتر از میومکتومی شکمی اتفاق می افتد.
  • میومکتومی هیستروسکوپی به نوعی است که برای از بین بردن فیبروم از طریق واژن و دهانه رحم اقدام می شود.

 

 

چه افرادی باید جراحی فیبروم رحم انجام دهند؟

جراحی فیبروم رحم یا میومکتومی، گزینه ای مناسب برای زنان مبتلا به فیبروم است که مایل به بارداری در آینده هستند و یا به دلیل دیگری می خواهند رحم خود را حفظ کنند. برخلاف جراحی برداشتن رحم که کل رحم شما را خارج می کند، میومکتومی فیبروم های شما را برطرف اما رحم را حفظ می کند. با این کار می توانید در آینده باردار شوید. نوع تکنیک مورد استفاده برای میومکتومی که پزشک توصیه می کند بستگی به اندازه و محل فیبروم دارد:

  • اگر فیبروم های زیادی یا بسیار بزرگی در دیواره رحم رشد کرده باشد، میومکتومی شکمی ممکن است برای شما بهترین گزینه باشد.
  • اگر فیبروم های کوچک و کمتری داشته باشید، میومکتومی لاپاراسکوپی ممکن است بهتر باشد.
  • در صورت داشتن فیبروم کوچکتر در داخل رحم، میومکتومی هیستروسکوپی ممکن است گزینه بهتری باشد.

آمادگی های لازم برای جراحی فیبروم رحم

قبل از جراحی، پزشک ممکن است برای کاهش سایز فیبروم ها و برداشتن راحت تر آنها، دارو تجویز کند. آگونیست های هورمون آزاد کننده گنادوتروپین مانند لوپرولید (لوپرون) داروهایی هستند که تولید استروژن و پروژسترون را مسدود می کنند. این داروها شما را در وضعیت یائسگی موقتی قرار می دهند. با قطع مصرف این داروها ، دوره قاعدگی شما برمی گردد و بارداری امکان پذیر می شود. در جلسه مشاوره قبل از جراحی از پزشک خود درباره مراقبت ها و اقدامات لازم قبل و بعد از جراحی سوالات خود را بپرسید. ممکن است برای اطمینان از سلامت کافی برای جراحی به آزمایشاتی نیاز داشته باشید.

پزشک براساس شرایط شما تصمیم می گیرد که به چه آزمایشاتی نیاز دارید. این شرایط با آزمایش های زیر سنجیده می شوند:

  • آزمایش خون
  • الکتروکاردیوگرام
  • اسکن ام آر آی
  • سونوگرافی لگن

 

ممکن است مجبور باشید قبل از میومکتومی، مصرف برخی از داروها را متوقف کنید. در مورد هر دارویی که مصرف می کنید از جمله ویتامین ها ، مکمل ها و داروهای بدون نسخه به پزشک خود اطلاع دهید. از پزشک خود بپرسید که قبل از جراحی چه داروهایی را باید قطع کنید و یا نیاز به جایگزینی داروی خاصی است یا خیر. اگر سیگار می کشید، شش تا هشت هفته قبل از جراحی باید ترک کنید. سیگار کشیدن می تواند روند بهبودی شما را کند و همچنین خطر وقوع عوارض قلبی عروقی را در طی جراحی افزایش دهد.

در مورد چگونگی ترک سیگار از پزشک خود راهنمایی بخواهید. شب قبل از جراحی باید نیمه شب از خوردن و آشامیدن صرف نظر کنید.

 

در طول روند جراحی چه اتفاقی می افتد؟

دکتر معصومه محبوب متخصص زنان در اسلامشهر اظهار دارند که این روش بسته به نوع میومکتومی شما متفاوت خواهد بود. از انواع میومکتومی می توان موارد ذیل را نام برد:

میومکتومی شکمی

این روش تحت بیهوشی عمومی انجام می گیرد. جراح شما ابتدا برشی را از پایین شکم به داخل رحم شما ایجاد می کند. این کار را می توان به دو روش انجام داد:

یک برش افقی به طول نهایتاً 10 سانتی متر، دقیقاً بالای استخوان شرمگاه. این نوع برش باعث درد کمتری می شود و جای زخم کوچکی بر جای می گذارد اما ممکن است به اندازه کافی بزرگ نباشد تا فیبروم های بزرگ را بتوان خارج کرد.

برای انجام جراحی، یک برش عمودی از زیر ناف تا بالای استخوان شرمگاه زده می شود. این نوع برش امروزه بندرت مورد استفاده قرار می گیرد اما ممکن است برای فیبروم بزرگتر و کاهش خونریزی بهتر عمل کند. پس از ایجاد برش، جراح فیبروم ها را از دیواره رحم شما خارج می کند. سپس لایه های عضلانی رحم را دوباره به هم پیوند می دهد. بیشتر زنانی که این روش را انجام می دهند یک تا سه روز را در بیمارستان می گذرانند و دوران نقاهت آن ها دو الی شش هفته به طول می انجامد.

میومکتومی لاپاراسکوپی

لاپاراسکوپی برای افرادی انجام می شود که تعداد فیبروم های کم با اندازه کوچکتری دارند. برای انجام آن، در حالی که تحت بیهوشی عمومی هستید، جراح چهار برش بسیار کوچک ایجاد می کند. طول این برش ها در شکم شما تقریباً یک اینچ است. شکم شما با گاز دی اکسید کربن پر خواهد شد تا به جراح کمک کند داخل شکم را مشاهده کند. سپس جراح لاپاراسکوپ را در یکی از برش ها قرار می دهد. لاپاراسکوپ یک لوله نازک است که در یک انتهای آن دوربین قرار دارد.

ابزارهای کوچک در برشهای دیگر قرار می گیرند. اگر این جراحی به صورت رباتیک انجام شود، جراح ابزار را از راه دور با استفاده از بازوی رباتیک کنترل می کند. جراح شما ممکن است فیبروم های شما را به قطعات کوچک تبدیل کند تا از بین بروند. اگر فیبروم ها خیلی بزرگ باشند ، ممکن است جراح تغییر تکنیک بدهد و از میومکتومی شکمی کمک بگیرد و یک شکاف بزرگتر در شکم ایجاد کند. پس از آن ، جراح ابزار را برداشته ، گاز را آزاد کرده و برش های ایجاد شده را می بندد یا بخیه می زند. بیشتر زنانی که این روش را انجام می دهند یک شب در بیمارستان می مانند.

جراحی-فیبروم-رحمی

میومکتومی هیستروسکوپی

در طی این روش بی حسی موضعی دریافت خواهید کرد یا تحت بیهوشی عمومی قرار خواهید گرفت. جراح یک لوله نازک را از طریق واژن و دهانه رحم وارد رحم می کند. مایعی را برای بزرگتر کردن رحم در رحم شما قرار می دهند تا بتوانند فیبروم های شما را با وضوح بیشتری ببینند. جراح از یک حلقه سیم برای تراشیدن قطعات فیبروم استفاده می کند. سپس قطعات فیبروم برداشته شده فیبروم را شستشو می دهد. بیمار می تواند همان روز جراحی به خانه برود.

مراقبت های بعد از جراحی فیبروم رحم

بعد از جراحی مقداری درد خواهید داشت. پزشک می تواند برای کنترل درد شما دارو تهیه کند. همچنین چند روز تا چند هفته لکه بینی خواهید داشت. اینکه چه مدت باید منتظر بمانید تا بتوانید به فعالیت های عادی خود بازگردید به نوع روش جراحی بستگی دارد. جراحی باز طولانی ترین دوران نقاهت را دارد. دوران نقاهت برای هر روش عبارتند از:

  • میومکتومی شکمی: چهار تا شش هفته
  • میومکتومی لاپاراسکوپی: دو تا چهار هفته
  • میومکتومی هیستروسکوپی: دو تا سه روز

 

هیچ جسم سنگینی را بلند نکنید و یا ورزش های سخت و سنگین انجام ندهید تا زمانی که بخیه های شما کاملاً خوب شوند. زمان مناسب برای بازگشتن به روال طبیعی را پزشک به بیمار می گوید. در مورد رابطه جنسی از پزشک خود بپرسید زیرا در برخی موارد نیاز است که 6 هفته صبر کنید. همچنین برای بارداری و زمان مناسب برای آن از پزشک خود سوالات لازم را بپرسید. بسته به نوع جراحی که انجام داده اید ممکن است لازم باشد سه تا شش ماه صبر کنید تا رحم شما به طور کامل بهبود یابد.

کلام آخر

فیبروم های رحمی ممکن است در اثر عوامل مختلف از جمله ژنتیک ایجاد شوند. در صورت مشاهده هر گونه علائم فیبروم رحم باید در اسرع وقت به متخصص زنان و زایمان برای تشخیص بیماری و درمان آن مراجعه نمایید. جهت پیشگیری از بروز هر گونه عوارض و مشکل طی عمل جراحی فیبروم رحم، در انتخاب جراح زنان دقت بالایی به خرج دهید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 4 میانگین: 4.8]
برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button