فهرست محتوا
زایمان طبیعی
زایمان طبیعی به روشی اطلاق می شود که در آن، نوزاد از راه واژن و بدون استفاده از داروهای مسکن و یا سایر داروها به دنیا می آید. خانم هایی که در سلامت کامل هستند، بلافاصله بعد از زایمان طبیعی می توانند کودک خود را در آغوش بگیرند.
روش های مختلفی وجود دارد که به مادر کمک می کند تا در طول زایمان احساس آرمش بیشتری داشته باشد، مانند به کارگیری تکنیک های تنفس، تغییر پوزیشن، ماساژ و یا گوش دادن به موسیقی.
مزایای زایمان طبیعی
زایمان طبیعی می تواند برای مادر تجربه بسیار شیرینی باشد. بسیاری از خانم ها این شیوه زایمان را انتخاب می کنند، آن هم به این دلیل که می توانند در طول زایمان بدن خود را تحت کنترل داشته باشند و حضور فعالی در طول مراحل زایمان خواهند داشت.
یکی دیگر از دلایل انتخاب این روش زایمان این است که عوارض احتمالی مصرف دارو بسیار کم است.
از جمله مزایای زایمان طبیعی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- حضور فعال مادر در طول به دنیا آمدن نوزاد
- امکان حرکات آزاد مادر و قرارگیری در پوزیشن مناسب وجود دارد
- نیازی به وصل کردن کاتتر و یا تزریق دارو برای قوی تر شدن انقباضات نیست
- امکان همراهی همسر وجود دارد
- مادر بعد از زایمان مشکلی در راه رفتن و یا انجام کارهایی مانند استحمام نخواهد داشت
آماگی قبل از زایمان طبیعی
زمانی که تصمیم به انجام زایمان طبیعی گرفته می شود، مهم است که مادر در خصوص این نوع زایمان از جمله مراحل انجام زایمان، پوزیشن قرارگیری و مدت زمان انجام زایمان اطلاعاتی را کسب کند. کسب این قبیل اطلاعات به مادر قدرت و اعتماد به نفس بیشتری می دهد و از میزان استرس و اضطراب کم می کند.
مراحل زایمان طبیعی
زایمان طبیعی به سه مرحله و فاز تقسیم می شود که شامل نازک و باز شدن دهانه رحم، پایین آمدن نوزاد از طریق لگن و خارج شدن از کانال زایمان و انتقال جفت می باشد.
مرحله 1. فاز اولیه و فعال زایمان
این مرحله که طولانی ترین مرحله زایمان است با انتقباضات منظم و گشاد شدن دهانه رحم آغاز می شود و در حدود 12 تا 18 ساعت طول می کشد. ممکن است در این مرحله علائمی مانند ترشح همراه با خون و دردهای شکمی احساس شود.
فاز اولیه
در این مرحله، انقباضات منظم تر می شوند و با تغییر پوریشن و یا انجام فعالیت از بین نمی روند. ادامه در شدن انقباضات هنگام راه رفتن و استراحت می تواند نشانه ای باشد از شروع زایمان.
همزمان با منظم شدن انقباضات، دهانه رحم نازک، نرم و گشاد خواهد شد. با ادامه فاز اولیه، نوزاد به داخل لگن انتقال پیدا می کند و وارد آمدن فشار سر نوزاد به دهانه رحم، باعث گشادی بیشتر این ناحیه خواهد شد.
در ادامه، انقباضات طولانی تر و قوی تر خواهد شد. در این مرحله، مادر قادر به صحبت کردن و حرکت کردن خواهد بود.
فاز فعال
با شروع فاز فعال زایمان، انقباضات شدیدتر می شود و مادر این را به خوبی احساس خواهد کرد. توجه داشته باشید که آن چه که هنگام انقباض احساس می شود، نیروی عضلات و ماهیچه های رحم در باز کردن دهانه رحم می باشد.
در صورتی که انقباضات نامنظم باشند، وضعیت قرارگیری جنین برررسی خواهد شد. گاهی نیاز است تا پوزیشن قرارگیری مادر تغییر کند تا سر جنین به سمت پایین شکم کشیده شود.
انتقال، مرحله آخر است که بیشترین میزان کشیدگی و گشادی دهانه رحم مشاهده می شود. از این مرحله به بعد، مادر باید فشار بیشتری برای خارج شدن جنین وارد کند.
مرحله 2. فشار و زایمان
با باز شدن کامل دهانه رحم، جنین از لگن عبور می کند، داخل کانال زایمان چرخش پیدا می کند و آماده ورود به دنیا است. مدت زمان این مرحله در هر خانمی متفاوت است. در این مرحله از مادر خواسته می شود به آرامی نفس بکشد تا سر و شانه نوزاد به آهستگی بیرون بیاید تا آسیب و پارگی پوستی اتفاق نیفتد.
مرحله 3. انتقال جفت
با به دنیا آمدن نوزاد، زایمان پایان می یابد و معمولا نوزاد بر روی سینه مادر گذاشته می شود تا اولین تماس پوستی برقرار شود.
ممکن است تا نیم ساعت بعد از پایان زایمان، انقباضاتی داخل رحم احساس شود که نشان می دهد بدن آماده انتقال جفت می باشد. با خارج شدن جفت، در صورتی که نیازی به زدن بخیه باشد، این کار انجام خواهد شد.
دوره نقاهت و مراقبت های بعد از زایمان طبیعی
همان طور که قبلا نیز اشاره شد، بعد از زایمان طبیعی مادر مشکلی در راه رفتن و یا انجام کارهای روزانه خود نخواهد داشت. با این حال، دوره نقاهت یک هفته ای برای مادر در نظر گرفته خواهد شد.
در صورت بروز درد، مادر می تواند از داروهای مسکن تجویز شده از سوی پزشک استفاده کند.
استفاده از کمپرس یخ نیز از میزان التهاب و تورم محل زایمان کم می کند.
توصیه می شود از نشستن بر روی سطوح سفت خودداری و از بالشت نرمی استفاده شود.
احتمال مشاهده ترشح از واژن و یا احساس انقباض در رحم تا چند روز بعد از زایمان کاملا طبیعی است.
آن چه اهمیت دارد این است که باید به رژیم غذایی مادر اهمیت داده شود. رژیم غذایی باید سالم و سرشار از میوه و سبزیجات تازه باشد تا از بروز یبوست نیز پیشگیری شود. آب و مایعات نیز باید به میزان کافی مصرف شود.
خانم هایی که قصد دارند کودک خود را به روش طبیعی به دنیا بیاورند، حتما باید در این خصوص با پزشک خود مشورت داشته باشد. زایمان طبیعی زمانی از سوی پزشک توصیه می شود که مادر در سلامت کامل بدنی باشد و این اطمینان حاصل گردد که در طول زایمان خطری مادر و نوزاد را تهدید نخواهد کرد.
0 دیدگاه