دکتر معصومه محبوب » بیماری های زنان » تبخال تناسلی چگونه قابل تشخیص است؟
مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه

تبخال تناسلی چگونه قابل تشخیص است؟

بیماری تبخال تناسلی نوعی بیماری عفونی و مسری شایع می باشد که منشا آن ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) می باشد و در اثر رابطه جنسی یا تماس مستقیم با زخم منتقل می شود. ممکن است این بیماری هیچ گونه علائمی نداشته باشد یا در صورت بروز علائم با تاول، زخم و خارش در ناحیه تناسلی، لب و مقعد همراه باشد. این بیماری هم خانم ها و هم آقایان را درگیر می کند. از این رو تشخیص به موقع و درمان سریع این بیماری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در این مقاله قصد داریم درباره علت، علائم، تشخیص، پیشگیری و درمان تبخال تناسلی اطلاعات جامعی در اختیار شما قرار دهیم. چنانچه می خواهید در این زمینه بیشتر بدانید، در ادامه با ما همراه باشید…

تبخال-تناسلی

 

فهرست محتوا

تبخال تناسلی چیست؟

تبخال تناسلی، یکی از بیماری های مقاربتی می باشد که از طریق زخم یا شکاف روی پوست زمانی که فرد رابطه جنسی واژنی، مقعدی یا دهانی برقرار می کند به شریک جنسی او منتقل می شود.

علائم تبخال تناسلی

بیماری تبخال تناسلی در هر فردی به طور متفاوت بروز می کند. تبخال تناسلی اغلب بدون علامت می باشد و در صورت بروز علائم می توانند با موارد ذیل همراه باشد:

  • تاول های کوچک آبدار در ناحیه تناسلی، مقعد یا نقاط دیگر بدن
  • زخم در اثر پاره شدن تاول
  • ورم غدد لنفاوی
  • احساس درد و سوزش در ناحیه ضایعات
  • درد عضلانی
  • تهوع
  • خستگی
  • ترشحات در محل زخم ها

تبخال تناسلی چه علتی دارد؟

تبخال تناسلی ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس می باشد که نوع اول و نوع دوم آن وجودد دارد و هر دو نوع آن می توانند در اثر برقراری رابطه جنسی واژینال، مقعدی و دهانی منتقل شود. ضایعات ایجاد شده در آقایان در آلت تناسلی، کیسه بیضه، ران ها، مجرای ادرار، کانال داخل آلت تناسلی و … ایجاد می شود و در خانم ها در ناحیه واژن، نواحی خارجی واژن، دهانه رحم و … ایجاد می شود. نوع اول هرپس سیمپلکس معمولا باعث بروز تبخال در ناحیه دهان و اطراف آن شده و حین برقراری مقاربت جنسی دهانی می تواند به شریک منتقل شود. نوع دوم هرپس سیمپلکس باعث بروز در ناحیه تناسلی می شود. زمانی که فرد رابطه جنسی برقرار می کند این ویروس منتقل می شود. همچنین تماس پوست با پوست و تماس با زخم نیز می تواند باعث انتقال آن شود، زیرا به شدت مسری است.

از جمله عواملی که می تواند در انتقال ویروس هرپس سیمپلکس موثر باشند عبارتند از:

  • جنسیت: خانم ها بیشتر از آقایان مستعد ابتلا به تبخال تناسلی هستند. زیرا انتقال این ویروس از آقایان به خانم ها هنگام مقاربت جنسی بیشتر می باشد.
  • انتقال از مادر به جنین: نوزادی که از مادر آلوده به تبخال تناسلی متولد می شوند، ممکن است حین زایمان به ویروس مبتلا شوند.

تبخال تناسلی چگونه تشخیص داده می شود؟

در صورت مشاهده علائم مشکوک سریعا برای تشخیص و درمان تبخال تناسلی به بهترین متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. معمولا پزشک برای تشخیص این بیماری آزمایشاتی را تجویز می کند. از طریق روش هایی مانند آزمایش خون و نمونه برداری از زخم ها یا تاول ها و ارسال آن به به آزمایشگاه تشخیص تبخال تناسلی صورت می پذیرد.

پیشگیری از تبخال تناسلی

جهت پیشگیری از تبخال تناسلی از برقراری رابطه محافظت نشده و داشتن شرکای جنسی متعدد خودداری کنید. در صورت اطلاع از بروز تبخال تناسلی از برقراری رابطه جنسی خودداری کنید. از دست زدن به زخم ها و تاول های ایجاد شده خودداری کنید و در صورت برخورد حتما دست خود را با آب و صابون بشویید. این کار باعث می شود که بیماری را به فرد دیگر انتقال ندهید. هر چند استفاده از کاندوم از بیماری تبخال تناسلی جلوگیری نمی کند، اما احتمال بروز آن را کم می کند.

درمان تبخال تناسلی

درمان-تبخال-تناسلی

در حال حاضر درمان قطعی برای تبخال تناسلی وجود ندارد ولی با روش های درمانی مختلف می توان عوارض آن را کاهش داد. ممکن است زخم و تاول های ایجاد شده پس از گذشت چند روز یا چند هفته از بین برود اما ویروس در بدن باقی می ماند و ممکن است پس از گذشت مدتی دوباره بروز کند. گاهی نیز ممکن است ویروس در بدن فرد باقی بماند ولی ضایعاتی مشاهده نشود. ممکن است پزشک برای درمان تبخال تناسلی داروهایی مانند فامویر، زوویراکس، والترکس و … را تجویز نماید. داروهای ضد ویروس مانند آسیکلوویر و فامسیکلوویر می تواند باعث کمک به بهبود سریع تر ضایعات شود. در ابتدا داروها باید یک هفته الی 10 روز مصرف شوند و در صورت عدم بهبود مصرف داروها تا 5 روز باید ادامه پیدا کند. این داروها باید به طور منظم و روزانه مصرف شوند تا تاثیر خود را نشان دهند. این داروها مدت و شدت علائم ایجاد شده را می توانند کاهش دهند و باعث شوند که تعداد دفعات بروز تبخال کاهش پیدا کند.

در زمان بروز ضایعات حتما آن ها را روزی یکبار شست و شو دهید و بهداشت آن نواحی را به طور کامل رعایت کنید. از دستکاری و فشار دادن تاول ها و زخم ها خودداری کنید و پس از شست و شو و استحمام نواحی ذکر شده را به طور کامل خشک نمایید.

تبخال تناسلی چه عوارضی دارد؟

بیماری تبخال تناسلی به دلیل ایجاد زخم و تاول می تواند ریسک ابتلا به بیماری های مقاربتی مانند ایدز را افزایش دهد یا باعث ایجاد التهاب و عفونت در مجرای ادرار شود. همچنین می تواند با ایجاد تورم مجاری ادراری را مسدود نماید تا جایی که برای تخلیه مثانه به ناچار از کاتتر استفاده شود.

کلام آخر

تبخال ناشی یک بیماری شایع مقاربتی است که امروزه در افراد زیادی به ویژه خانم ها ایجاد می شود و باعث بروز ضایعات ناراحت کننده و دردناک در ناحیه تناسلی و بخش های مختلف بدن می شود. این بیماری بسیار مسری است و با برقراری رابطه جنسی و تماس پوستی با ضایعات به راحتی منتقل می شود. در صورت مشاهده علائم تبخال تناسلی که به آن ها اشاره کردیم، به متخصص زنان مراجعه کرده تا در صورت ابتلا سریعا تحت درمان قرار بگیرید.

 

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button