دکتر معصومه محبوب » مقالات » هر آنچه درباره تست پاپ اسمیر باید بدانید
مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

هر آنچه درباره تست پاپ اسمیر باید بدانید

پاپ اسمیر، تستی است که زنان بعد از سن 21 سالگی لازم است هر سه سال یک بار انجام دهند تا از تغییر سلول ها و ایجاد سرطان دهانه رحم جلوگیری شود. در این مقاله قصد داریم درباره شرایط انجام پاپ تست و نتیجه آن اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار دهیم. در ادامه مقاله با ما همراه باشید…

زمان-انجام-تست-پاپ-اسمیر

فهرست محتوا

تست پاپ اسمیر چیست؟

تست پاپ اسمیر، آزمایشی است که توسط پزشک تجویز شده و در مطب یا کلینیک بهداشتی انجام می شود، ابتدا از سلول های دهانه رحم نمونه برداری می شود. این سلول ها به صورت آزمایشگاهی و میکروسکوپی مورد بررسی قرار می گیرند و سلول های غیر طبیعی را شناسایی می کنند؛ در واقع از این تست در مراحل مختلف درمان می توان بهره برد از جمله:

  • تشخیص سلول های سرطانی موجود در حالی که شاید فعلا علائمی نداشته باشد.
  • شناسایی تغییرات و ناهنجاری های سلول ها که نشان دهنده احتمال بروز سرطان دهانه رحم در آینده است.
  • تشخیص علل بروز علائمی همچون ترشحات غیر طبیعی، خونریزی و موارد دیگر در رحم
  • پیگیری روند درمانی ناهنجاری های شناخته شده و بررسی مستمر وضعیت سلامت سلول های رحمی

توجه داشته باشید که تست پاپ اسمیر می تواند به تنهایی و یا همراه با تست تشخیص ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) انجام شود؛ HPV نوعی عفونت ویروسی است سبب بروز زگیل تناسلی می شود.

چه کسانی باید آزمایش پاپ اسمیر بدهند؟

در ابتدا لازم است که شما به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید تا با بررسی شرایط فعلی و معاینه رحم شما، تشخیص دهد که هر چند وقت یک بار لازم است تست پاپ اسمیر انجام شود. ولی به طور کلی متخصصان معتقدند که باید زنان از سن 21 سالگی به بعد هر سه سال یک بار این آزمایش را انجام دهند.

شرایط انجام پاپ اسمیر چیست؟

قبل از آزمایش پاپ اسمیر

لازم است پیش از انجام پاپ تست، درباره هر گونه دارویی که مصرف می کنید، احتمال باداری و یا نتیجه انجام تست پاپ اسمیر در گذشته را به پرشک خود اطلاع دهید. همچنین اصلا نباید تست پاپ اسمیر در دوران قاعدگی انجام شود و باید حداقل 5 روز از اتمام آخرین قاعدگی شما گذشته باشد.

دو تا سه روز قبل از انجام آزمایش، از انجام موارد زیر را خودداری بفرمایید:

  • استفاده از تامپون
  • دوش واژینال
  • رابطه جنسی
  • کرم های واژینال

 

زمان انجام تست پاپ اسمیر

به طور کلی، توصیه می گردد که بانوان بین سن 20 تا 65 سالگی باید هر سه سال یکبار این تست را انجام دهند. چنانچه عوامل زمینه ساز سرطان دهانه رحم مانند سابقه استعمال دخانیات، ابتلا به ایدز، تشخیص امکان بروز سرطان رحم در تست پاپ اسمیر، سابقه ژنتیکی، ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن و … در بیمار بیشتر باشد، دفعات انجام تست توسط بهترین متخصص زنان و زایمان تعیین می گردد و دفعات زمان انجام آن زودتر خواهد بود.

باید توجه داشت که از 48 ساعت قبل از انجام تست پاپ اسمیر از برقراری رابطه جنسی، استفاده از تامپون، دوش گرفتن، استفاده از روان کننده های واژن یا داروها و استفاده از اسپری یا پودرهای واژن خودداری نمایید. نکته بسیار مهم این است که در زمان قاعدگی نباید تست پاپ اسمیر انجام دهید.

پاپ اسمیر چگونه انجام می شود؟

در این آزمایش ابزاری به نام اسپکولوم وارد ناحیه واژن شده و دهانه رحم را باز نگه می دارد تا دسترسی به دهانه رحم ساده تر شود. سپس پزشک اقدام به برداشتن نمونه از دهانه رحم می کند که این کار از طریق چند روش قابل اجرا است:

  • برخی از پزشکان از طریق ابزاری به نام اسپاتول نمونه برداری را انجام می دهند.
  • برخی از کاردک و برس استفاده می کنند.
  • برخی از طریق ابزاری به نام سیتوبراش نمونه برداری می کنند.

اکثر بیماران در طول انجام تست به دلیل ورود ابزار برداشتن نمونه، کمی درد، خراشیدگی و گرفتگی را احساس می کنند.

بعد از آزمایش پاپ اسمیر

پاپ تست، آزمایشی است که بعد از آن هیچ مراقبت و یا ممنوعیت فعالیتی وجود ندارد و به راحتی می توانید به فعالیت های روزمره خود ادامه دهید. البته گاهی ممکن است پس از انجام تست، کمی خونریزی داشته باشید که جای نگرانی نیست؛ اگر این خونریزی پس از روز آزمایش همچنان ادامه داشت لازم است که پزشک خود را مطلع کنید.

 

هزینه-تست-پاپ-اسمیر

هر چند وقت یک بار باید تست پاپ اسمیر انجام داد؟

انجام این آزمایش به شرایط بدنی و سابقه بیماری رحمی در فرد بستگی دارد ولی به طور کلی پیشنهاد می شود که از قاعده زیر استفاده شود:

  • در خانم های کمتر از 21 سال نیازی به انجام این تست نیست.
  • در افراد بین 21 تا 29 سال باید هر سه سال یک بار انجام شود.
  • در خانم های 30 تا 65 سال اگر پاپ تست با تست HPV همراه باشد می توان هر 5 سال یک بار این تست را انجام داد.
  • خانم های بالاتر از 65 سال نیازی به انجام تست پاپ اسمیر ندارند.

اگر پزشک شما عوارضی همچون موارد زیر را تشخیص دهد لازم است تست پاپ اسمیر را به صورت  مکرر و صرف نظر از سنتان انجام دهید. این عوارض عبارتند از:

  • تشخیص سلول های سرطانی دهانه رحم
  • تشخیص ویروس HIV
  • تشخیص داروی دی اتیل استیل بسترول (DES)
  • سابقه مصرف دخانیات
  • ضعف سیستم ایمنی بدن به دلیل شیمی درمانی، مصرف شدید داروهای کوتیکواستروئیدها و یا پیوند اعضا

نتیجه تست پاپ اسمیر چیست؟

نتیجه پاپ تست به دو صورت طبیعی (منفی) و غیر طبیعی (مثبت) بیان می شود.

نتیجه طبیعی (منفی)

این نتیجه به این معناست که هیچ حالت غیر طبیعی و ناهنجاری در سلول های دهانه رحم مشاهده نشده است و در نتیجه نتیجه منفی تلقی می شود. نتیجه منفی تعیین می کند که تا سه سال آینده نیازی به تست مجدد نخواهد بود. البته گاهی اوقات ممکن است به دلایلی نتیجه پاپ تست به صورت کاذب منفی اعلام شود (با وجود سلول های غیر طبیعی، نتیجه منفی اعلام شود)؛ این موارد عبارتند از:

  • مجموعه ناکافی سلول ها
  • سلول های خونی یا ملتهبی که سلول های غیر طبیعی را پوشانده اند
  • تعداد کمی از سلول های غیر طبیعی

نتیجه غیر طبیعی (مثبت)

اگر نتیجه تست مثبت باشد بینگر مشاهده نوعی ناهنجاری در دهانه رحم است البته این الزاما به معنی ابتلا به سرطان رحم نیست بلکه به معنی وجود سلول های غیر طبیعی در دهانه رحم است که ممکن است برخی از آن ها پیش سرطانی بوده و در نتیجه به بررسی دقیق تری نیاز داشته باشند. نتیجه مثبت پاپ اسمیر دو نوع سلول را در دهانه رحم شامل می شود: سلول های سنگفرشی و سلول های غده ای.

سلول های سنگفرشی لایه بیرونی دهانه رحم را پوشانده و سلول های غده ای در بافتی که قسمت داخلی رحم را پوشانده است یافت می شود. در آزمایش پاپ اسمیر هر گونه ناهنجاری با سطوح مختلف از خفیف گرفته تا وخیم را در این دو نوع سلول های تشکیل دهنده دهانه رحم شناسایی می کنند. باتوجه به ناهنجاری مشاهده شده در نتیجه پاپ تست، پزشک تصمیمات متفاوتی را اخذ می کند:

  • تکرار تست پاپ اسمیر
  • استفاده از روش کولپوسکوپی که سلول های دهانه رحم را به صورت واضح تر و دقیق تر بررسی می کنند و ممکن است در مواردی برای نمونه برداری از بیوپسی نیز استفاده کنند.

چه کسانی نیاز به پاپ اسمیر ندارند؟

در موارد خاص پزشک متخصص شما تصمیم می گیرد که چه زمانی آزمایش پاپ اسمیر را متوقف کند و دیگر لازم نباشد شما پاپ تست را به صورت مستمر انجام بدهید.

  • عمل هیسترکتومی: اگر عمل برداشتن رحم جهت برطرف برطرف کردن شرایط غیر سرطانی مانند فیبروم انجام شده است، ممکن است دیگر نیازی به تکرار آزمایش پاپ اسمیر نباشد. اگر هیسترکتومی جهت متوقف کردن سرطان دهانه رحم انجام شده باشد، ممکن است پزشک متخصص انجام پاپ تست مستمر را همچنان تجویز نماید.
  • سن بالا: به طور معمول اگر نتیجه تست های قبلی پاپ اسمیر فرد منفی باشد، می توان در 65 سالگی انجام این تست را متوقف کرد؛ ولی به هر حال باز هم شرایط جسمانی افراد با یکدیگر متفاوت است و بهتر است هر گونه تصمیم گیری در این زمینه با مشورت پزشک متخصص انجام شود.

نتیجه پاپ اسمیر چقدر دقیق است؟

پاپ اسمیر، به طور 100 درصد دقیق نیست ولی در 80 درصد موارد توانسته از سرطان دهانه رحم پیشگیری کرده و مانع مرگ و میر افراد شود. خوشبختانه، سرطان دهانه رحم نوعی سرطان است که بسیار آرام توسعه پیدا کرده و در نتیجه مدت ها زمان میبرد تا سلول های غیر طبیعی رحم به سرطان تبدیل شوند و در نتیجه انجام منظم پاپ تست می تواند منجر به پیشگیری از تبدیل ناهنجاری ها به سرطان دهانه رحم در رحم شود.

هزینه تست پاپ اسمیر

خوشبختانه هزینه تست پاپ اسمیر را بسیاری از بیمه ها تقبل می کنند. قطعا هزینه تست پاپ اسمیر در برابر هزینه هایی که باید برای درمان و داروهای سرطان انجام شود، قابل مقایسه نمی باشد. پس نگران هزینه این روش که با استفاده از آن می توانید از بروز سرطان و هزینه های گزاف آن پیشگیری کنید، نباشید. برای انجام این تست و اطلاع از هزینه آن به پزشک خود مراجعه نمایید، زیرا قیمت روش های تشخیصی که با آزمایشگاه ها هم در ارتباط هستند، معمولا سالانه تغییر پیدا می کند.

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button