دکتر معصومه محبوب » مقالات » حاملگی خارج از رحم
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

حاملگی خارج از رحم

فهرست محتوا

حاملگي خارج از رحم

داشتن یک بارداری راحت و سالم، برای بسیاری از خانم ها به یک دغدغه اصلی تبدیل شده است. که حتی ممکن است به صورت یک دلهره و نگرانی مداوم در فرد ظاهر شود.

برای داشتن یک بارداری موفق لازم است تا تخمدان، یک تخمک را به داخل لوله های فالوپ آزاد کند. این تخمک، حدود 24 ساعت عمر می کند. در این مدت کوتاه لازم است تا با یک اسپرم، برای باروری ارتباط برقرار کند. در صورت لقاح تخمک و اسپرم، تخم های بارور شده 3-4 روز باید در لوله های رحمی باقی بمانند.

این پروسه برای یک بارداری سالم بود. در صورتی که در هریک از مراحل ذکر شده، خللی صورت گیرد، فرد بارداری سالمی نخواهد داشت. بارداری خارج از رحم یکی از موارد بارداری ناصحیحی است که پروسه بارداری را با اختلال مواجه می کند و با علائم و نشانه هایی همراه است.

بارداری خارج رحم چیست؟ چگونه بارداری خارج از رحم رخ می دهد؟ تشخیص و درمان این بارداری به چه صورت است؟

ما در این مقاله قصد داریم، اطلاعاتی پیرموان بارداری خارج از رحم به شما ارائه کنیم. در صورتیکه هر کدام از علائم و نشانه های بارداری خارج از رحم را در طول بارداری خود مشاهده کردید لازم است تا به بهترین متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

 

 

حاملگی خارج از رحم چیست؟

در صورتی که یک تخمک در محیطی غیر از رحم رشد کند و بارور شود، بارداری خارج از رحم رخ می دهد. طبق آمارهای بدست آمده از هر 50 بارداری، یک بارداری منجر به حاملگی خارج از رحم می شود.

زمانی که تخمک در لوله های فالوپ رحمی رشد کند جنین تشکیل شده قابل انتقال به رحم نمی باشد بنابراین بارداری برای فرد با خطرات بسیار زیادی همراه است.

بارداری خارج از رحم، نه تنها در لوله های فالوپ بلکه در تخمدان، دهانه رحم یا سایر بخش های شکم ممکن است رخ دهد. در صورت بروز این امر، تنها راه درمان خاتمه دادن به بارداری است.

علائم و نشانه های حاملگی خارج از رحم

این علائم عموماٌ در اوایل دوران بارداری خود را نشان می دهند. نکته این جاست که ممکن است بروز علائم در هر فرد با فرد دیگر متفاوت باشد. به طوریکه در برخی از بانوان هیچ نشانه ای به همراه نداشته است و پس از پارگی لوله های رحمی علائم بروز پیدا کرده است. به طور کلی می توان علائم حاملگی خارج از رحمی را به صورت زیر مطرح کرد:

  • احساس درد یا حساسیت در ناحیه شکم یا لگن
  • خونریزی یا لکه بینی های ناحیه واژینال
  • احساس درد در ناحیه شانه
  • شدت میزان ضربا قلب
  • ضعف نبض

زمانی که هر کدام از علائم فوق را در طول بارداری خود مشاهده کردید سریعا به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

علل بارداری خارج از رحم

احتمالا این سوال برایتان مطرح شود که چرا بارداری خارج از رحم رخ می دهد؟ دلایل مختلفی می تواند منجر به بروز این عارضه باشد. در اینجا به برخی از این موارد اشاره می کنیم:

  • بیماری های التهابی لگن
  • بیماری های مقاربتی
  • ایجاد زخم پس از جراحی های سابق
  • انسداد لوله های
  • استفاده از برخی دارو های بارور سازی
  • بارداری از طریق IUD

چه عواملی خطر بارداری خارج از رحم را افزایش می دهد؟

توجه داشته باشید که بارداری خارج از رحمی برای هر زنی ممکن است رخ دهد، حتی اگر آن ها هیچ یک از عوامل خطرساز در این عارضه را نداشته باشند. با این حال باز هم برخی از بانوان بیشتر در معرض خطر ابتلا به آن هستند. مهم ترین فاکتور هایی که خطر ابتلا به این عارضه را افزایش می دهد عبارتند از:

  • انجام عمل های جراحی مرتبط به دستگاه تناسلی به خصوص لوله های فالوپ رحمی
  • عوامل ژنتیکی و داشتن سوابق خانوادگی، به طوری که کسی از اعضای خانواده یا اطرافیان فرد، به این عارضه مبتلا شده باشند احتمال بروز آن بیشتر است.
  • ابتلا به عفونت در ناحیه تناسلی یا همان التهاب لگنی که اغلب به دلیل عدم درمان بسیاری از بیماری های آمیزشی مانند: سوزاک و کلامیدیا ایجاد می شوند.
  • در برخی از موارد هم آسیب دیدگی های لوله های رحم که باعث ناباروی می شود و چنانچه باردار هم شوید، حاملگی خارج از رحمی را تجربه خواهید کرد.
  • ابتلا به بیماری آندومتریوز که باعث ایجاد زخم های در لوله های فالوپ رحم می شود و خطر حاملگی خارج از رحم را افزایش می دهد.
  • استعمال دخانیات در خانم ها می تواند باعث اختلال در عملکرد لوله های رحمی شود.

از کجا بفهمیم بارداری ما حاملگی خارج از رحم است؟

راه های بسیاری وجود دارد تا پزشک متخصص زنان و زایمان بتواند به این عارضه در فرد پی ببرد. اما این در شرایطی اتفاق می افتد که شما به پزشک مراجعه کنید و درخواست تشخیص داشته باشید.

البته تشخیص قطعی این عارضه کار آسانی نیست و با معاینات فیزیکی و انجام آزمایش خون و ادرار، سونوگرافی و تشخیصی بالینی دقیق حاصل می شود.

 

 

درمان حاملگی خارج از رحم

دو روش کلی برای درمان بارداری خارج از رحم وجود دارد، درمان به روش دارویی و درمان به روش جراحی.

درمان دارویی:

در روش دارو درمانی که به عنوان اولین راه درمانی انتخاب می شود پزشک اقدام به تجویز و تزریق دارو های می کند که مانع از رشد سلولی در  بدن فرد می شود و اکثر بارداری های خارج از رحمی با استفاده از متوترکسات قابل درمان هستند.

درمان جراحی:

برای رهایی از بارداری خارج رحمی راه دیگری وجود دارد که با انجام عمل جراحی که عموماٌ رایج ترین آن لاپاراسکوپی است به بارداری فرد خاتمه داده می شود.

در لاپاراسکوپی، با ایجاد برش بسیار کوچکی دستگاه لاپاراسکوپ را وارد بدن فرد می کنند. در آن هنگام اگر لوله های فالوپ آسیب دیده باشند مجبور به برداشتن آن ها می شوند.

البته اگر جراحت بیش از حد باشد و لوله های فالوپ دچار شکستگی شده باشند، پزشکان از جراحی های پیشرفته تری تحت عنوان لاپاروتومی کمک می گیرند.

در انتها

توصیه می کنیم، خانم های باردار بیش از پیش مراقب سلامتی خود باشند. به صورت مرتب چکاپ شوند و با مراجعه به متخصص زنان و زایمان از وضعیت سلامت جسمی خود مطلع شوند.

اهمیت این موضوع در دوران بارداری بیش از پیش است تا خطری سلامتی خود و فرزندشان را تهدید نکند. بارداری خارج رحمی حتی ممکن است شانس باروری مجدد را کاهش دهد و البته کار بسیار دشواری است. در صورتی که تصمیم به اقدام برای بارداری داشتید توصیه می کنیم به بهترین متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید و روند درمان را به صورت اصولی دنبال کنید.

مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button