دکتر معصومه محبوب » بیماری های زنان » دوران یائسگی زنان
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

دوران یائسگی زنان

بسیاری از خانم ها پس از یک دوره ی ماهیانه ی 20 ساله یا بیشتر دچار قطعی دائمی پریودی می شوند. این دوران را یائسگی می گویند. خانم ها پس از پایان دوران قاعدگی دچار تغییرات هورمونی می شوند. این تغییرات با شدت کم تا زیاد در هر فردی نسبت به دیگری متفاوت است. علت اصلی قطع پریودی اختلال در عملکرد تخمدان ها است. به این ترتیب خانم های یائسه قادر به حاملگی نیستند.

فهرست محتوا

مراحل یائسگی چگونه است؟

به طور کلی یائسگی در خانم ها از دو مرحله مجزا تشکیل شده است که عبارتند از:

یائسگی اولیه: در این مرحله ابتدا ترشح هورمون های استروژن به مرور زمان کاهش پیدا می کند. به این ترتیب فرد در ابتدا دچار قاعدگی نامنظم می شود به این معنا که در برخی از ماه ها خونریزی نخواهد داشت. این وضعیت تا پایان پریودی ادامه پیدا می کند تا جایی که شخص دیگر پریود نمی شود و وارد مرحله ی بعدی خواهد شد.

یائسگی نهایی: چنانچه فردی پس از آخرین پریودی خود تا مدت ها دیگر پریود نشود و علائمی مانند گرگرفتگی به طور کامل در فرد آشکار شود آن شخص دچار یائسگی نهایی شده است و دیگر نباید هیچ گونه خونریزی داشته باشد. اگر خانم ها در این دوران دچار خونریزی شوند باید بلافاصله به منظورعلت یابی به بهترین متخصص زنان مراجعه کنند.

دوران یائسگی زنان
گرگرفتگی زنان یائسه

یائسگی با چه علائمی آشکار می شود؟

مهم ترین علائمی که نشان دهنده ی آغاز یائسگی می باشد عبارتند از:

  • خانمی که وارد مرحله ی یائسگی می شود به طور مداوم دچار تعریق می شود. گاهی علائم گرگرفتگی را تجربه می کند بدین ترتیب خانم یائسه ممکن است در طول شبانه روز چندین بار دچار گرمای شدید در بالا تنه‌ی خود شود.
  • به علت کاهش هورمون ها، زنان دچار مشکلاتی در خواب شبانه ی خود خواهند شد. برای کاهش این علائم سعی کنید حجم شام خود را کم کنید. ظهرها نخوابید و مشکلات گرگرفتگی خود را درمان کنید.
  • واژن مانند گذشته ترشح نخواهد داشت و بتدریج خشک می شود. بدین ترتیب بسیاری از خانم ها به هنگام نزدیکی احساس درد می کنند و به سوزش ادرار مبتلا می شوند برای از بین بردن این علائم پزشک معمولا کرم ها و مرطوب کننده هایی را تجویز می کند اما برای از بین بردن علائم بهتر است از روش لیزر واژن استفاده کنید.

خانم های یائسه برای درمان چه کاری باید انجام دهند؟

بسیاری از پزشکان با توجه به وضعیت جسمانی هر شخص از دو روش برای درمان علائم یائسگی استفاده می‌کنند.

1- برخی از پزشکان از درمان های غیر هورمونی برای کاهش این علائم استفاده می کنند به عنوان مثال مصرف برخی از داروها موجب منظم شدن خواب شبانه می شود.

2- گاهی اوقات برای کاهش علائم از داروهای هورمونی استفاده می کنند. این داروها دارای عوارض بی‌شماری اعم از نفخ شکم، سردردهای شدید و … هستند. یکی از خطرات جدی که با مصرف داروهای هورمونی برای خانم‌های یائسه ایجاد می شود احتمال ابتلا به سرطان سینه، سکته قلبی و مغزی می باشد.

آیا زنان می توانند تاریخ پایان دائمی پریودی خود را تغییر دهند؟

 به علت علائم آزار دهنده و مشکلات زیادی که زنان در دوران یائسگی با آن مواجه می شوند بسیاری از آن ها ترجیح می دهند زمان پایان پریودی خود را به تاخیر بیندازند. زنان یائسه تصور می کنند با هورمون درمانی این کار امکان پذیر است. دوران پریودی و پایان آن متناسب با سیکل طبیعی و وضعیت بدنی زنان می باشد و نمی‌توان تاریخ پایان دائمی آن را تغییر داد اما پزشکان با درمان های هوشمندانه می توانند علائم آن را تا حدی کاهش دهند. چنان چه زنان یائسه یا پیش از یائسگی با علائم و نشانه های مواجه شدند باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنند این علائم عبارتند از:

  • خانم هایی که پیش از یائسگی دچار پریودی زیاد با لخته های خون می شوند.
  • فردی که پس از نزدیکی دچار خونریزی می شود.
  • تغییرات عمده و غیر طبیعی در سیکل پریودی افزایش یا کوتاه شدن طول قاعدگی، لکه بینی و …
پوکی استخوان خانم های یائسه

عوارضی که زنان یائسه با آن مواجه می شوند؟

یکی از عوارض شدید یائسگی این است که به دلیل کاهش استروژن در بدن زنان استخوان ها استحکام خود را از دست می دهند و در صورت تغذیه ی نادرست، فرد مبتلا به پوکی استخوان می شود. زنان زیادی پس از یائسگی به ناراحتی های مختلف قلبی مبتلا می شوند. به همین جهت در این دوران زنان باید به طور مداوم تحت نظر پزشک باشند. یکی از عواملی که علائم این دوران را کاهش می دهد ورزش منظم است& زیرا موجب سلامتی عضلات و استخوان ها می شود. برخی دیگر از عوارض قطع دائمی پریودی عبارتند از:

  • یائسگی موجب خستگی زیاد و از دست دادن انرژی می شود.
  • رحم و واژن خانم ها دچار عفونت می شود.
  • ممکن است برخی از خانم ها در دوران یائسگی تمرکز خود را از دست دهند و کم حافظه شوند.
کاهش میل جنسی در خانم های یائسه

تغییرات اخلاقی خانم ها یائسه چگونه قابل درمان است؟

در دوران یائسگی خانم ها به دلیل تغییرات هورمونی دچار افسردگی، عصبانیت، اضطراب و … می شوند. زمانی که خانمی زودتر از معمول دچار یائسگی شود خلق و خوی وی بیشتر تحت تاثیر این دوران قرار می گیرد. گاهی اوقات علائم خانم های یائسه با سایر عوامل استرس زا ترکیب می شود و سبب شدت یافتن این علائم می شود. برخی از عوامل استرس زا عبارتند از:

  • تغییرات جسمانی خانم ها با افزایش سن در دوران یائسگی
  • کاهش شدید میل جنسی به علت کاهش ترشحات استروژن
  • تغییراتی که یک خانم در خانواده ی خود با آن مواجه می شود
  • هزینه های زندگی و شرایط سخت مالی

خانم های یائسه چه مدت با علائم یائسگی مواجه می شوند؟

بسیاری از خانم ها علائم پیش از یائسگی را چندین سال قبل از قطع کامل پریودی تجربه خواهند کرد. برخی از زنان نیز اصلا وارد مرحله ی پیش یائسگی نمی شوند و بلافاصله دچار قطعی پریودی می شوند. نشانه های یائسگی پس از قطع کامل پریودی نیز تا مدتی ادامه پیدا می کند اما به تدریج علائم کاهش پیدا می کند. گاهی برخی از علائم مانند تعریق و گرگرفتگی تا چندین سال پس از قطع پریودی نیز ادامه خواهد داشت. برخی از خانم ها در سنین بالای 40 سالگی یائسه می شوند که به آن یائسگی زودهنگام گفته می شود. برخی از خانم ها به دلیل ژنتیک، تغذیه، عمل هیسترکتومی و … زودتر از سایر خانم ها یائسه می شوند. 

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button