مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

سرطان تخمدان

سرطان تخمدان سرطانی است که با شنیدن نام آن بیشتر بانوان جهان نگران می شوند. این بیماری از این جنبه ترسناک است که بیشترین خطر مرگ و میر را در بین بانوان دارد و یکی از شایعترین نوع سرطان هاست که بیش از 95٪  زنان را درگیر نموده است. در نهایت تاسف باید گفت سرطان تخمدان در میان تمام سرطان های مربوط به دستگاه تناسلی زنان، پرخطرترین نوع سرطان است. در این مقاله قصد داریم در خصوص این بیماری مطالب مفیدی را بیان کنیم. با ما همراه باشید.

در خصوص علائم کیست تخمدان بیشتر بدانید.

فهرست محتوا

تخمدان چیست؟

تخمدان بخش جنسی و سیستم تولید مثل منحصر به بانوان می باشد و معمولا تمام بانوان با دو تخمدان متصل به رحمشان به دنیا می آیند. قبل از بلوغ، تخمدان ها فقط دسته های بافتی طولانی هستند. با بالغ شدن دختران، تخمدان های آنها نیز رشد می کنند. تخمدان ها در دو طرف رحم و در مقابل دیواره لگن، در منطقه ای به نام حفره تخمدان قرار دارند. آنها توسط رباط هایی متصل به رحم، در جای خود نگه داشته می شوند.

در عارضه سرطان تخمدان، توده سرطانی در تخمدان ها یا روی آن ها ایجاد می شود و به تولید سلول های غیرطبیعی می پردازند که توانایی حمله یا گسترش به سایر قسمتهای بدن را دارند. هنگامی که این روند آغاز می شود، ممکن است هیچ علائم مبهمی وجود نداشته باشد. در این بیماری علائم با پیشرفت سرطان بیشتر مورد توجه قرار می گیرند.

انواع سرطان تخمدان

پنج زیرگروه اصلی سرطان تخمدان وجود دارد که از بین آنها شایع ترین آن سروز (HGSC) است.

کارسینوم همان تومورهای اپیتلیال سرطانی است که حدود 85٪ تا 90٪ سرطانهای بدخیم تخمدان را تشکیل می دهد.

شایع ترین نوع سرطان تخمدان آن هم از نوع اپیتلیال، سروز می باشد. این نوع از سرطان، شامل تومورهای درجه بالا و درجه پایین می باشد.

سرطان سروز (52٪)

سرطان سلول پاک (6٪)

سرطان مخاط (6٪)

سرطان آندومتریوئید (10٪)

محققین احتمال می دهند، شروع رشد این تومورها از سلولهای پوشاننده تخمدان باشد. البته مواردی هم دیده شده است که در لوله های فالوپ تشکیل و رشد کرده اند. انواعی از سرطان تخمدان که کمتر شایع هستند شامل تومورهای سلول‌های جنسی و تومورهای استرومایی بند ناف می باشند.تشخیص سرطان تخمدان از طریق نمونه برداری از بافت، که معمولاً در حین جراحی برداشته می شود، تأیید می شود.

علائم سرطان تخمدان چیست؟

توجه داشته باشید از آنجا که ممکن است این علائم مشابه بیماری‌های دیگر باشد، برای تشخیص حتما به پزشک مراجعه بفرمایید.

علائم سرطان تخمدان

علامت های رایج این نوع بیماری عبارتند از:

  • درد  در ناحیه تحتانی بدن (کشاله ران و لگن)
  • درد کمر و درد پشت
  • کاهش اشتها
  • زود سیر شدن کاذب
  • آمیزش جنسی دردناک
  • نیاز  به ادرار کردن بیشتر از حد معمول
  • احساس تهوع
  • سوزش سر دل
  • تغییر در گوارش و عملکرد روده( یبوست)
  • کم شدن سریع وزن
  • تنفس دشوار
  • خستگی مفرط

چه موقع به متخصص زنان مراجعه کنیم؟

  • در مواردی که بیش از 12 بار در ماه احساس نفخ دارید.
  • علائم دیگری از این نوع بیماری را دارید که از بین نمی روند.
  • شما سابقه خانوادگی سرطان تخمدان را دارید و نگران هستید که در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آن باشید.
  • اگر سابقه خانوادگی سرطان تخمدان دارید، ممکن است متخصص زنان شما را به یک متخصص ژنتیک ارجاع دهد تا در مورد گزینه آزمایش ژنتیک برای بررسی خطر ابتلا به سرطان تخمدان صحبت کند.
  • اگر برخی از علایم سرطان تخمدان را دارید ولی بعید می دانید مبتلا باشید، بهتر است به متخصص زنان مراجعه کنید و چند آزمایش ساده انجام دهید تا مطمئن شوید.
  • اگر قبلاً به یک متخصص زنان و زایمان مراجعه کرده اید و همچنان علائم شما ادامه دارد یا بدتر می شود، به متخصص مراجعه کنید و این موضوع را توضیح دهید.

متخصص زنان برای درمان سرطان تخمدان

علل سرطان تخمدان چیست؟

علت دقیق سرطان تخمدان مشخص نیست.اما برخی موارد ممکن است خطر ابتلا به آن را در زنان افزایش دهد. عواملی مانند:

  • سن بالای 50 سال
  • سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان تخمدان یا پستان ( این می تواند به این معنی باشد که شما ژن های ارثی دارید که خطر سرطان را افزایش می دهد)
  • درمان جایگزینی هورمون (HRT)
  • آندومتریوز (وضعیتی که در آن بافت داخلی رحم، در پوشش خارجی رحم  پیدا می شود)
  • چاقی
  • سیگار کشیدن
  • عدم ورزش
  • کسانی که در سنین بالاتر به یائسگی می رسند
  • استفاده از هورمون درمانی بعد از یائسگی
  • استفاده از داروی ناباروری

هر چیزی که لازم است در خصوص تنبلی تخمدان یا تخمدان پلی کیستیک بدانید.

درمان سرطان تخمدان چیست؟

اینکه سرطان چه میزان از بدن فرد را در برگرفته باشد یا بدن فرد چه میزان بتواند بیماری را تحمل کند شانس فرد برای درمان بیشتر خواهد بود.

یکی از جدی ترین اهدافی که در جراحی سرطان تخمدان، در نظر گرفته می شود، گرفتن نمونه های بافتی برای تشخیص و مرحله بندی است.

برای تشخیص و مرحله بندی بیماری از بافت های مختلف لگن و همچنین شکم، نمونه هایی برداشته می شود و در آزمایشگاه مورد بررسی قرار می گیرد. مراحل سرطان تخمدان از مرحله I) 1) تا IV) 4) است و به عنوان یک قاعده، هرچه تعداد کمتر باشد، سرطان کمتر گسترش می یابد.

سرطان تخمدان

تعداد بالاتر، مانند مرحله IV، به معنی گسترش سرطان یا سرطان پیشرفته تر است.

درمان های اصلی عبارتند از:

1.بافت سرطانی با جراحی برداشته شود. (در تخمدان ها، رحم و لوله های رحمی)

2.شیمی درمانی (پس از جراحی انجام می شود.برای از بین بردن سلولهای سرطانی که باقی مانده اند.گاهی اوقات هم پیش از جراحی استفاده می شود تا بافت سرطانی را کوچک کنند.)

هدف از درمان این است که سرطان را در کمترین زمان ممکن متوقف کنند. اگر سرطان برای مداوا بیش از حد گسترش یافته باشد، هدف این است که علائم تسکین داده شود و تا جایی که ممکن است کنترل گردد.غربال گری برای زنانی که در سطح متوسطی از بیماری قرار دارند، پیشنهاد نمی‌شود. برای این سطح از سرطان، شواهدی مبتی بر کاهش مرگ و میر ارائه نشده است.

در خصوص درمان قطعی تنبلی تخمدان بیشتر بدانید.

آیا سرطان تخمدان بازگشت پذیر است؟

هرچه این نوع از سرطان دستگاه تناسلی زودتر تشخیص داده شود و درمان شود، احتمال بهبود آن بیشتر است اما غالباً زمانی تشخیص داده می شود که بسیار شدت یافته و امکان درمان وجود ندارد. حتی پس از درمان موفقیت آمیز، احتمال بازگشت سرطان در چند سال آینده بسیار زیاد است. در صورت بازگشت، معمولاً قابل درمان نیست. البته شیمی درمانی ممکن است بتواند به کاهش علائم و کنترل سرطان برای چندین ماه یا چند سال کمک کند.

به طور کلی، حدود نیمی از زنان مبتلا به سرطان تخمدان حداقل 5 سال پس از تشخیص زنده می مانند. از هر 3 نفر حداقل 1 نفر، تقریبا 10 سال زندگی می کنند. ممکن است کسانی که در معرض نوع پیشرفته سرطان قرار دارند، تخمدان خود را برای پیشگیری بردارند. اگر این نوع بیماری در مراحل اولیه باشد و مورد معالجه قرار بگیرد، احتمال درمان بیماری افزایش می یابد. درمان معمولاً شامل ترکیبی از پرتودرمانی یا شیمی‌درمانی است.

آمار شیوع این بیماری چگونه است؟

۲۳۹۰۰۰ زن در در سال ۲۰۱۲، در سطح جهانی به سرطان تخمدان مبتلا شدند. در این بین شمار زیادی از آن ها، جان خود را از دست دادند.

شیوع سرطان تخمدان در آمریکای شمالی و اروپا نسبت به آفریقا و آسیا، بیشتر است. این به معنای آن است که ایران جزو کشورهایی است که

احتمال ابتلای بانوان آن به این سرطان زیاد می باشد و بانوان ایرانی باید بیشتر از خود مراقبت کنند.

اگر در زمینه این نوع بیماری زنان سوالی دارید می توانید در انتهای همین مقاله بخش نظرات آن را با دکتر معصومه محبوب متخصص زنان، زایمان و ناباروری مطرح کنید و پاسخ خود را دریافت نمایید.

منابع:

  1. https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cancer/
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Ovary
  3. https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B3%D8%B1%D8%B7%D8%A7%D9%86_%D8%AA%D8%AE%D9%85%D8%AF%D8%A7%D9%86
برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button