دیابت بارداری می تواند در دوران بارداری و پس از تولد نوزاد مشکلاتی را برای شما و کودک ایجاد کند. عدم کنترل دیابت در دوران بارداری، احتمال نقایص مادرزادی و سایر مشکلات را برای کودک افزایش می دهد. همچنین می تواند عوارض جدی برای مادر ایجاد کند. مراقبت های مناسب قبل و در طول بارداری می تواند به جلوگیری از نقایص مادرزادی و سایر مشکلات سلامتی کمک کند. امروز می خواهیم در مورد عوارض دیابت بارداری با شما صحبت کنیم پس با ما همراه باشید.
فهرست محتوا
دیابت دوران بارداری چیست؟
دیابت بارداری قند خون بالا (گلوکز) است که در دوران بارداری اغلب ایجاد می شود و معمولاً پس از زایمان از بین می رود. دیابت بارداری می تواند در هر مرحله از بارداری اتفاق بیفتد، اما در سه ماهه دوم یا سوم شایع تر است.
به طور کلی این یک نوع دیابت است، که در خانم بارداری که قبل از بارداری دیابت نداشته است، دیده می شود. اغلب دیابت حاملگی را می توان با خوردن یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم کنترل کرد. گاهی اوقات یک زن مبتلا به دیابت بارداری نیز باید انسولین مصرف کند.
برای اکثر زنان مبتلا به دیابت بارداری، دیابت بلافاصله پس از زایمان از بین می رود. اگر از بین نرود، دیابت نوع 2 (بدن یا انسولین بسیار کمی تولید می کند یا نمی تواند از انسولین استفاده کند) نامیده می شود. برای زنی که دیابت بارداری داشته است، مهم است که پس از بارداری به ورزش و رژیم غذایی سالم ادامه دهد تا از ابتلا به دیابت نوع 2 جلوگیری کند.
دیابت بارداری می تواند در دوران بارداری و پس از تولد مشکلاتی را برای شما و کودکتان ایجاد کند. اما اگر این بیماری به موقع تشخیص داده شود و به خوبی مدیریت شود، می توان خطرات را کاهش داد.
علل دیابت بارداری
شما زمانی در دوران بارداری دچار قند خون بالا می شوید که بدن شما نتواند هورمون انسولین را که به کنترل سطح قند خون بدن شما کمک می کند را تولید کند. انسولین هورمونی است که توسط لوزالمعده شما ساخته میشود و مانند کلیدی عمل میکند تا قند خون را وارد سلولهای بدن شما کند تا از آن به عنوان انرژی استفاده شود.
چه کسانی در معرض خطر دیابت بارداری هستند؟
هر مادر بارداری ممکن است در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا شود، ولی ممکن است در بعضی از زنان احتمال این عارضه بیشتر باشد مانند:
- اضافه وزن قبل بارداری و یا اضافه وزن غیر معمول در دوران بارداری
- شما در بارداری قبلی دیابت بارداری داشته اید.
- یکی از والدین یا خواهر و برادر شما دیابت دارد (ارثی).
- تولد نوزاد قبلی با وزنی ۴ کیلوگرم
- اختلال هورمونی به نام سندرم تخمدان پلی کیستیک (تنبلی تخمدان)
اگر هر یک از این موارد در مورد شما صدق می کند، باید در طول بارداری به طور مدوام تحت نظر باشید تا از بروز مشکلات برای شما و کودکتان جلوگیری شود.
علائم دیابت بارداری چیست؟
معمولادیابت بارداری در مادران باردار هیچ نشانه ای ایجاد نمی کند. در بیشتر موارد تنها زمانی مشخص می شود که شما نحت مراقبت های بارداری باشید و آزمایش های لازم را انجام دهید.
برخی از زنان ممکن است در صورت افزایش بیش از حد قند خون (هیپرگلیسمی) علائمی مانند:
- افزایش تشنگی
- تکرر ادرار
- خشک شدن غیر معمول دهان
- خستگی
اما برخی از این علائم در دوران بارداری رایج هستند و لزوماً نشانه دیابت بارداری نیستند. اگر شما علائمی دارید که مشکوک به دیابت بارداری هستید بهتر است هر چه زودتر به پزشک متخصص زنان و زایمان در اسلامشهر مراجعه کنید.
قبل از باردار شدن، ممکن است بتوانید با تغییر سبک زندگی از دیابت بارداری پیشگیری کنید. این موارد شامل کاهش وزن در صورت اضافه وزن، خوردن یک رژیم غذایی سالم و ورزش ها مناسب منظم است.
عوارض دیابت بارداری چیست؟
بیشتر عوارض در زنانی اتفاق میافتد که قبل از بارداری به دیابت مبتلا هستند.
اما زنان مبتلا به دیابت بارداری بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع 2 در سنین بالاتر هستند. همچنین احتمال ابتلای آنها به دیابت بارداری در بارداری های دیگر بیشتر است. اگر دیابت بارداری دارید باید چند ماه پس از تولد نوزاد و هر سال آزمایش برای چک کردن مقدار قند خون انجام بدهید.
عوارض احتمالی دیابت بارداری برای نوزاد عبارتند از:
۱- مرده زایی (مرگ جنین)
مرده زایی در زنان باردار مبتلا به دیابت بیشتر است. ممکن است کودک به دلیل گردش خون ضعیف یا شرایط دیگر، مانند فشار خون بالا یا آسیب عروق خونی کوچک، به کندی در رحم رشد کند. دلیل دقیق تولد مرده با دیابت مشخص نیست. خطر مرده زایی در زنان با کنترل ضعیف قند خون و تغییرات عروق خونی افزایش می یابد.
۲- نقص هنگام تولد
احتمال نقص مادرزادی در نوزادان مادران دیابتی بیشتر است. برخی از نقایص مادرزادی آنقدر جدی هستند که باعث مرده زایی شوند. نقایص مادرزادی معمولا در سه ماهه اول بارداری رخ می دهد. نوزادان مادران دیابتی ممکن است دارای نقایص مادرزادی عمده در قلب و عروق خونی، مغز و ستون فقرات، سیستم ادراری و کلیه ها و دستگاه گوارش باشند.
۳- ماکروزومی
این اصطلاح برای نوزادی است که بسیار بزرگتر از حد طبیعی است. تمام مواد مغذی که کودک دریافت می کند مستقیماً از خون مادر می آید. اگر خون مادر بیش از حد قند داشته باشد، پانکراس نوزاد برای استفاده از این گلوکز انسولین بیشتری تولید می کند. این باعث می شود که چربی تشکیل شود و کودک بسیار بزرگ شود.
آسیب هنگام تولد ممکن است به دلیل جثه بزرگ و دشواری تولد نوزاد رخ دهد، و ممکن است مجبور به زایمان سزارین شوید.
۴- قند خون پایین یا زردی چشم و پوست
هیپوگلیسمی ممکن است نوزاد بلافاصله پس از زایمان سطح گلوکز خون پایینی داشته باشد. این مشکل در صورتی رخ می دهد که سطح گلوکز خون مادر برای مدت طولانی بالا باشد. این منجر به انسولین زیادی در خون نوزاد می شود. پس از زایمان، سطح انسولین کودک همچنان بالاست، اما دیگر گلوکز مادر را ندارد. این باعث می شود که سطح گلوکز خون نوزاد بسیار پایین بیاید. سطح گلوکز خون نوزاد پس از تولد بررسی می شود.
۵- مشکلات تنفسی (دیسترس تنفسی)
انسولین بیش از حد یا گلوکز بیش از حد در سیستم کودک ممکن است از رشد کامل ریه ها جلوگیری کند. این می تواند باعث مشکلات تنفسی در نوزادان شود. این احتمال در نوزادانی که قبل از هفته 37 بارداری به دنیا می آیند بیشتر است.
۶- پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری
زنان مبتلا به دیابت بارداری در معرض خطر ابتلا به پره اکلامپسی در دوران بارداری هستند.
۷- پلی هیدرآمنیوس
مایع آمنیوتیک بیش از حد (مایع اطراف نوزاد) در رحم، که می تواند باعث زایمان زودرس یا مشکلاتی در زایمان شود. زایمان قبل از هفته 37 بارداری رخ می دهد.
دیابت در دوران بارداری چگونه تشخیص داده می شود؟
تقریباً تمام زنان باردار از نظر دیابت بارداری بین هفته های 24 تا 28 بارداری غربالگری می شوند. در این مدت آزمایش غربالگری گلوکز انجام می شود.
انجام آزمایش خون در صبح است، زمانی که به مدت 8 تا 10 ساعت هیچ غذا یا نوشیدنی نخورده اید، اگرچه معمولاً می توانید آب بنوشید، اما اگر مطمئن نیستید با پزشک متخصص خود صحبت کنید. سپس به شما یک نوشیدنی گلوکز داده می شود. و پس از 2 ساعت استراحت، نمونه خون دیگری گرفته می شود تا نحوه برخورد بدن شما با گلوکز مشخص شود.
دیابت بارداری چگونه درمان می شود؟
درمان به علائم، سن و سلامت عمومی شما بستگی دارد. همچنین به شدت این وضعیت بستگی دارد. هدف از درمان حفظ سطح گلوکز خون در محدوده طبیعی است و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- یک رژیم غذایی دقیق با مقادیر کم غذاها و نوشیدنی های کربوهیدراتی
- ورزش
- پایش گلوکز خون
- تزریق انسولین
- داروهای خوراکی برای کاهش قند خون
0 دیدگاه