در دوران بارداری، فشار خون بالا می تواند بدن شما را به روش های متفاوتی نسبت به حالت عادی تحت تاثیر قرار دهد و مادر و جنین در حال رشد ممکن است در معرض خطر قرار بگیرند، همچنین برای مادر و جنین عوارضی از جمله پره اکلامپسی، زایمان زودرس و جدا شدن جفت ایجاد کند. بنابراین مهم است که در این دوران تحت مراقبت و نظارت پزشک متخصص زنان باشید و فشار خون شما کنترل گردد. امروز می خواهیم در مورد فشار خون بالا در بارداری و عوارض آن صحبت کنیم.
فهرست محتوا
فشار خون بالا چیست؟
فشار خون نیرویی و فشاری است که خون به دیواره رگ های خونی وارد می کند. قلب شما خون را به شریان ها (رگ های خونی) پمپاژ می کند که خون را در سراسر بدن شما منتقل کند. فشار خون بالا، به این معنی است که فشار در رگ های خونی شما بالاتر از محدوده طبیعی می باشد.
فشار خون بالا در دوران بارداری چه تفاوتی با فشار خون بالا در شرایط دیگر دارد؟
فشار خون بالا در بارداری میتواند به روشهای متفاوتی نسبت به حالت عادی بر بدن شما تأثیر بگذارد. افراد مبتلا به فشار خون بالا در این دوران بیشتر در معرض خطر عوارض قبل، حین و بعد از زایمان می باشند. نه تنها سلامت فرد باردار در خطر است، بلکه جنین در حال رشد نیز می تواند تحت تاثیر فشار خون بالا قرار گیرد.
این عارضه در دوران بارداری می تواند بر رشد جفت تأثیر بگذارد و تامین مواد مغذی و اکسیژن برای جنین را محدود کند. این می تواند منجر به زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد، جدا شدن جفت و سایر عوارض شود.
انواع مختلف فشار خون بالا در بارداری چیست؟
انواع مختلفی از فشار خون بالا در دوران بارداری وجود داشته، که از نظر شدت و تاثیر بر بدن شما متفاوت است. انواع این عارضه در دوران بارداری عبارتند از:
- فشار خون مزمن: فشار خون بالا که قبل از بارداری نیز وجود داشته است.
- فشار خون با عارضه ی پره اکلامپسی: عارضه پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری، که در فردی که فشار خون مزمن (فشار خون بالا قبل از بارداری) دارد ایجاد می شود.
- فشار خون بارداری: فشار خون بالا در اواخر بارداری مشاهده می شود، اما هیچ علامت یا نشانه دیگری از پره اکلامپسی وجود ندارد. برخی از افراد بعداً دچار پره اکلامپسی می شوند، در حالی که برخی دیگر احتمالاً قبل از بارداری فشار خون بالا دارند.
- پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری: وضعیتی که فقط در نیمه دوم بارداری مشاهده می شود و منجر به فشار خون بالا، پروتئین در ادرار و تورم عمومی در والدین می شود. این می تواند سایر اندام های بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد و همچنین باعث تشنج (اکلامپسی) شود.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به فشار خون بالا در دوران بارداری هستند؟
- احتمال ابتلای فرد به فشار خون بالا در دوران بارداری بیشتر است اگر:
- سن کمتر از 20 سال یا بالای 40 سال دارند.
- سابقه فشار خون مزمن (فشار خون بالا قبل از باردار شدن) داشته باشید.
- در بارداری های گذشته فشار خون بارداری یا پره اکلامپسی داشته اند.
- سابقه خانوادگی فشار خون بارداری داشته باشید.
- دیابت بارداری داشته باشید.
- اضافه وزن داشته باشید.
- یک اختلال سیستم ایمنی مانند لوپوس دارید.
- بیماری کلیوی داشته باشد.
- لقاح آزمایشگاهی داشته باشید.
علت افزایش فشار خون در بارداری چیست؟
به دلیل تغییرات و فشارهای زیادی که در دوران بارداری روی بدن اتفاق میافتد، یا به دلیل رژیم غذایی نامناسب، گاهی اوقات فشار خون بالا در یک فرد سالم که هرگز فشار خون بالا را تجربه نکرده است، رخ میدهد.
علائم فشار خون بالا در بارداری
در برخی موارد، علائم فشار خون بالا در دوران بارداری ممکن است نامحسوس باشد یا مورد توجه قرار نگیرد. از آنجایی که تغییرات زیادی در دوران بارداری رخ می دهد، دانستن علائم فشار خون بالا بسیار مهم است.
برخی از علائم فشار خون بالا در بارداری عبارتند از:
- سردردهای شدید
- حالت تهوع یا استفراغ
- پروتئین اضافی در ادرار ( در حالت پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری)
- تغییرات در بینایی
- درد بالای شکم
خطرات فشار خون بالا در دوران بارداری چیست؟
این عارضه در دوران بارداری می تواند از دریافت خون کافی جفت (منابع غذایی برای جنین در حال رشد) جلوگیری کند. کاهش مقدار خون به جفت می تواند منجر به وزن کم هنگام تولد شود. این شرایط برای همه افراد باردار مبتلا به فشار خون بالا اتفاق نمی افتد. عوارض می توانند شامل موارد زیر باشند:
- تشنج
- سکته
- نارسایی موقت کلیه
- مشکلات کبدی
- مشکلات لخته شدن خون
- جدا شدن جفت: جفت از دیواره رحم شما جدا می شود و باعث ناراحتی و خونریزی می شود.
- زایمان زودرس
- زایمان سزارین
فشار خون بالا در دوران بارداری چگونه درمان می شود؟
فشار خون بالا در دوران بارداری بسته به شدت، علت و زمان شروع به روش های مختلفی قابل درمان است. افراد باردار مبتلا به انواع فشار خون باید به دقت تحت نظر باشند. این می تواند شامل مراجعه ی بیشتر به پزشک خود قبل از تولد نوزاد، سونوگرافی و سایر آزمایشات برای اطمینان از سلامت جنین (پایش ضربان قلب یا فعالیت جنین) باشد.
اقدامات درمانی فشار خون در دوران بارداری
اقداماتی که می توانید برای کمک به شانس زایمان ایمن و سالم انجام دهید عبارتند از:
- مصرف هر گونه داروی فشار خون طبق تجویز پزشک متخصص زنان
- تحن نظارت کامل پزشک خود باشید.
- در صورت نیاز، خود را برای زایمان زودرس یا سزارین آماده کنید.
- حفظ یک رژیم غذایی سالم (غذاهای کم سدیم توصیه می شود).
- پیروی از دستورالعمل های پزشک متخصص زنان در مورد فعالیت و ورزش.
آیا فشار خون من بعد از زایمان بالا می ماند؟
فشار خون بالا در دوران بارداری معمولاً پس از زایمان از بین می رود اما خطر ابتلا به فشار خون بالا و بیماری قلبی را در آینده ممکن است، افزایش دهد. افرادی که قبل از بارداری فشار خون مزمن داشتند، معمولاً پس از زایمان همچنان این بیماری را دارند. گاهی اوقات فشار خون ممکن است پس از زایمان بالا بماند و نیاز به درمان دارویی باشد. پزشک متخصص زنان در اسلامشهر پس از بارداری برای مدیریت فشار خون با شما همکاری خواهد کرد.
0 دیدگاه